De Scouts achterop en in 't bakkie:
Themadag "Gehandicapten en motorrijden".

(De foto's zijn van Erik Paskamp)

Scoutinggroep St. Joris in Holten.

Opening van het scouting-evenement.Het bijzondere van Scoutinggroep St. Joris is dat haar activiteiten speciaal gericht zijn op jongeren met een lichamelijke handicap. Hun onderkomen, een geheel aangepaste blokhut net buiten Holten, ligt midden in een prachtig bosrijk perceel. Een mooiere omgeving voor het scoutingspel is bijna niet voor te stellen.
Zaterdag 26 april 2003 was op deze locatie de themamiddag "Gehandicapten en motorrijden" georganiseerd.
Motor toerclub De IJselrijders (ja, zonder dubbele s) uit Deventer verzorgde het motortechnische gedeelte van dit evenement.
Maanden eerder was het initiatief voor deze Themadag ontstaan toen men een bijzondere toerrit "Koekstad Treffen" wilde organiseren in het kader van het Europees jaar van mensen met een handicap. Het plan was om de scouts van St. Joris een mooie dag te bezorgen.
Het idee om gehandicapte jongeren mee te nemen achterop of in de zijspanbak is niet nieuw natuurlijk. Om de dag echter een zinnig thema mee te geven stelde men de gehandicapte motorrijder centraal.


Eerst een Koekstad rit.

Achterop en in het bakkie.In Schalkhaar, net bezijden Deventer werd rond 10 uur het startsein gegeven voor het "Koekstad Treffen". Het weer was toen nog droog en de tocht voerde het motorgezelschap door een sfeervol, kenmerkend Overijssels landschap. Na zo'n 60 km heerlijk sturen over bochtige binnenwegen kwamen de deelnemers aan bij het eindpunt: de blokhut van St. Joris scouting, waar de motorrijders door de inmiddels nieuwsgierig naar buiten gestroomde groep werden verwelkomd.
De hilariteit was groot onder de gehandicapte scouts toen ruim 30 solomotoren, 10 zijspannen en een 3-wieler onder luid geronk massaal het terrein op kwamen denderen. Erik enthousiast een het woord.Er was een voorlichtingsdag aangekondigd, maar op een dergelijke overweldigende invasie van motorvolk had niemand gerekend!
Na even bijkomen werd het evenement voortgezet met een videopresentatie en voordracht.
Onderwerpen als protheses en ortheses, aanpassingen aan motorfietsen (solo, zijspan en trike), de rij-instructie en het afrijden bij het CBR van gehandicapte motorrijders passeerden de revue.

Erik Paskamp, zelf gehandicapt motorrijder met een rechterarmprothese (rijdt op een zware Harley-Davidson Heritage) hield een helder en enthousiast verhaal over zijn eigen ervaringen en de activiteiten van de MMvG. Ook Renate Twilt, zijspanrijdster met linkerbovenbeenprothese en Co LeDahu waren met hun motoren aanwezig om de scouts laten zien dat een handicap nog niet hoeft te betekenen, dat motorrijden daarmee onmogelijk is geworden.


Eindelijk op de motor!

Na een prima verzorgde barbecue brak 's middags het programmagedeelte aan waarnaar de scouts zo lang hadden uitgezien: de ervaring van het meerijden achter op de motor, in de zijspanbak of 3-wieler.
Dat het inmiddels behoorlijk was gaan regenen weerhield niemand ervan om de beloofde motorsensatie te ondergaan.
Het was fantastisch om te zien hoe iedereen elkaar hielp in een schijnbare wanorde.
Motorrijders en scoutingleiders tilden de jongens en meisjes uit hun rolstoel en hielpen ze in een zijspanbak of achterop een buddy. Helmen werden gepast en regenkleding provisorisch ingestopt. De motoren werden gestart en met flink gas erop zette een bonte stoet motorfietsen en zijspannen zich daverend in beweging. Achterblijvers juichten en klapten, omgeven door een dikke wolk uitlaatgas.Bij Renate in het bakkie.
Met grote ogen en open mond reden de passagiers het terrein af voor een korte rit door de omgeving. Wat een ervaring!
Tot drie maal toe startte de motorkaravaan met steeds weer andere scouts en soms begeleiders als bijrijders.

Een ontroerend tafereel speelde zich aan het einde van de dag af. Het zwaar gehandicapte meisje, dat voorzichtig uit haar elektrische rolstoel moest worden getakeld vanwege haar kwetsbare toestand mocht na de laatste rit speciaal nog een tochtje maken. Ze wilde zo graag, maar haar bezorgde ouders hadden pas na lang aandringen toestemming gegeven voor dit avontuur. Gelukkig mocht ze uiteindelijk toch even mee. Met speciale zorg werd ze in de zijspanbak, samen met een begeleider, ingestopt tussen een aantal kussens. Toegejuicht door alle aanwezigen reed ze voorzichtig weg. Dit zijspanritje moet een onvergetelijke indruk op haar hebben gemaakt!

Zoveel inspanning van zoveel mensen om deze kleine groep gehandicapte jongeren een fantastische ervaring te geven. En ze te laten zien dat je mogelijkheden van mobiliteit niet op hoeven houden bij een handicap.
Ik ben zeer onder de indruk geraakt door de inzet van al deze mensen van St.Joris, De IJselrijders en van de MMVG en heb die zaterdag in Holten als een zeer speciale dag ervaren, waar ik met plezier aan terugdenk.