De 11e MMvG motor tourtOGGt 2008.

De pakken zijn nog nat van eerdere regenbuien als vrijdagochtend 16 mei 2008 ruim dertig motoren de Maastrichtse Pietersberg af sturen voor een weekeind Ardennen en Eifel. Voor de elfde keer is de jaarlijkse MMvG tourtocht voor gehandicapten van start gegaan met zijspan of solomotor in vier groepen. Ze onderscheiden zich duidelijk: prothese aan het stuur of op de pedalen, orthese aan arm of been en aanpassingen aan hun motoren. Amputatie, verlamd lichaamsdeel (zelfs dwarslaesie) of andere narigheid houdt deze gehandicapte motorrijders niet uit het motorzadel. Vooropgesteld dat het verantwoord is om (weer) op de motor te stappen met een beperking natuurlijk. Dat beoordeelt het CBR in overleg met de andere leden van de projectgroep MMvG te Assen. Rob Janssen is de gangmaker van de MMvG en hij rijdt ook mee, samen met Sander Bison en Helmut van der Smitte van het CBR.

Pietersberg
vertrek van de Pietersberg
Gesprek
Minoes met Leendert bij zijn Kawa

De route voert door de Belgische Ardennen langs smalle weggetjes, eerst met nog makkelijk bochtenwerk maar gaandeweg slingeren we door steilere haarspeld bochten.
Ritme en de soepelheid zitten er nog niet meteen in, er wordt onnodig aan de sturen gewrongen en de heupen zijn nog stram in de zadels geplakt. Het gaat beter als we de Eifel inrijden en na een paar uur sturen hebben de meesten weer de bochtenbeheersing van vorige jaren. Nieuwelingen zijn aanvankelijk onwennig maar pikken de techniek snel op. Koffiestops zorgen ervoor dat ze zich snel thuis voelen tussen de oude rotten die al jaren meerijden.
Rond zessen bereiken we het eerste hotel en s avonds komen dorstige kelen en hongerige magen niets te kort. Bijpraten met sterke verhalen uit voorgaande MMvG ritten, je kunt ze niet genoeg vertellen en aanhoren. Motorervaringen worden uitgewisseld en plannen gesmeed voor tochten naar Noorwegen en Zweden, Frankrijk, Dolomieten, Spanje en Portugal

Nico en Joost
uitzicht over de Moezel
Gesprek
De groep van voorrijder JohnnyHD en 1b1 de 1b1 klaar om te gaan
Zaterdag volgt een geweldige dag klimmen en dalen langs onwijs mooie paden die "maitre de tour" Maarten Ogg en zijn voorrijders hebben uitgezocht. De natuur heeft een eindeloze kleurenwaaier uitgespreid met alle denkbare tinten groen, geel en blauw. Bossen en goudgele koolzaad velden, rivieren, blauwe luchten en dreigende wolkenstapels, pittoreske stadjes, trimmende dames strak in 't joggingpak, steile kale rotsen en met wijnranken begroeide hellingen: je blijft genieten onderweg in wondermooi wijds landschap. Een prachtige dag vol motorgenot wordt afgesloten met bier en steak in een hotel aan de Moezel.
De laatste dag is koud en vochtig maar dat scherpt de rijtechniek aan. Ook op nat asfalt houden we de gang erin en draaien soepel door de curven. Klimmen en dalen in scherpe bochten: no sweat, Maartens ervaren voorrijders demonstreren de juiste technieken om elke wegsituatie relaxed te beheersen.Zonder noemenswaardige incidenten eindigt de rit zondagmiddag bij een bikersstop aan de Ahr en we nemen afscheid van elkaar. De elfde MMvG motortocht is gereden in zon, maar ook regen, kou en mist. Een uniek evenement van en voor motorrijders met karakter en doorzettingsvermogen om ondanks ernstige beperkingen sportmotor, tourbuffel, zijspan of chopper te bedwingen in uitdagende omstandigheden.
Hey lezers: zijn er in je eigen omgeving motorenthousiasten die door lichamelijke en/of geestelijke beperkingen weerhouden worden om de bike te bestijgen, laat ze contact opnemen met Rob Janssen van de MMvG. Heel goede kans op een oplossing om (weer) te kunnen motorrijden? Ze zullen er daar in Assen zeker hun best voor doen!
Co1B1 fotograaf Bert


Klik op de volgende link om 183 foto's van het 10e MMvG motorevenement te bewonderen: Weblog met foto's


Groep 3
complete groep voor hotel Hullen